COM ACTUAR SI...
HAS DECIDIT DENUNCIAR-HO

...si pots sortir de casa

  1. Pots aprofitar que surts al carrer a comprar, o bé marxar de casa, i apropar-te a una comissaria de mossos d’esquadra o de la policia local, si la tens més a prop i et sents més segura. 
  2. Si et desplaces a posar la denúncia a comissaria, ves-hi amb les teves filles i fills, si en tens. 
  3. Si hi ha lesions, acudeix sempre a un centre mèdic, perquè t’elaborin un informe. Conserva sempre aquest informe i utilitza’l en el moment de denunciar.
  4. Conserva totes les proves de la violència: roba estripada, trucades, missatges, etc.

...si no pots sortir de casa

  1. Si pots avisar per telèfon, posa’t en contacte amb el 112 (Mossos), dóna el teu nom i l’adreça on et trobis, i sol·licita ajuda. Ells t’enviaran una patrulla. Mentrestant, pren mesures per protegir-te a tu i la teva família.
  2. Si no pots trucar per telèfon, obre les portes i finestres i crida. Demana ajut, truca als veïns, fes tot l’escàndol possible. Concreta amb els teus veïns/es una senyal perquè truquin a la policia quan necessitis ajuda
  3. Ensenya als teus infants a protegir-se i a demanar ajuda.

Per a fer la denúncia

Recorda que posar la denúncia no significa que automàticament detindran a l’agressor o que et donaran una ordre d’allunyament. Per això, és molt important preveure què faràs i on aniràs després d’haver posat la denúncia. 

 

Has de saber que tens dret a una advocada o advocat d’ofici. És important que aquesta professional estigui present en el moment de redactar la denúncia. 

 

Pensa si, a més de posar la denúncia, vols que se t’ofereixi un habitatge d’urgència. Si és així, comunica-ho a Mossos d’Esquadra i al SIAD, o bé, truca al 900900120 i explica que necessites marxar de casa a causa d’una situació de violència masclista. 

 

Quan posis la denúncia, intenta deixar constància de tota la violència viscuda al llarg de la relació. Intenta explicar-la més o menys de forma ordenada en el temps, no expliquis només l’últim fet viscut. Això és molt important. 

 

Porta tot el que pugui ser una prova de la violència física o psicològica rebuda, com ara, el comunicat de lesions, Whatsapps, correus electrònics, missatges, àudios, registre de trucades, etc.). 

 

Llegeix-te la denúncia abans de signar-la i assegura’t que hi ha tot el que consideris important. Només cal signar la denúncia quan digui el que tu vols que digui. Quan exposis el teu cas, procura ser breu i directa, i explica tots els abusos , amenaces i lesions sofertes