RECURSOS I AJUTS

Què és?

Si a causa de l’edat, malaltia i/o discapacitat has perdut part de la teva autonomia i per tant necessites ajuda per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària, se’t pot reconèixer oficialment un grau de dependència que et dóna dret a certes ajudes o serveis recollits a la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència, amb l’objectiu de compensar o minimitzar la teva pèrdua d’autonomia. Si ja tens un grau reconegut i la teva situació personal ha canviat substancialment pots demanar una revisió de grau.

 

Com es tramita?

Des del Consorci de Benestar Social del Ripollès tramitem la sol·licitud de reconeixement o revisió del grau de dependència. Per fer-ho has de demanar cita amb la treballadora social del teu municipi o trucar al 972 71 58 39 del Consorci de Benestar Social del Ripollès.  

Si vols conèixer amb més detall els passos a seguir i la documentació necessària accedeix aquí.  També tens l’opció de tramitar la sol·licitud pel teu compte, presentant-la de forma presencial a qualsevol dels punts autoritzats.

Què és?

Si tens limitada alguna capacitat per realitzar les activitats de la vida diària de forma previsiblement permanent, pots sol·licitar el reconeixement del grau de discapacitat o diversitat funcional. Aquest reconeixement s’expressa en percentatge i té en compte aspectes físics, psíquics, sensorials i de la comunicació i la parla. També contempla factors socials. Tenir aquest reconeixement facilita l’accés a diversos drets, serveis, programes i prestacions.

 

Com es tramita?

Per tramitar la sol·licitud o revisió del grau de discapacitat o diversitat funcional pots fer-ho tu mateix de forma telemàtica si disposes d’un certificat digital accedint aquí. També hi ha l’opció de fer-ho presencialment demanant cita amb la treballadora social del teu municipi o trucant al 972 71 58 39 del Consorci de Benestar Social del Ripollès.

Què És?

Si tens reconegut un grau de discapacitat o diversitat funcional igual o superior al 33% pots disposar d’una targeta per acreditar-ho davant de terceres persones.

 

Com es tramita?

Per sol·licitar aquesta targeta pots fer-ho tu mateix de forma telemàtica si disposes d’un certificat digital accedint aquí. També hi ha l’opció de fer-ho presencialment demanant cita amb la treballadora social del teu municipi o trucant al 972 71 58 39 del Consorci de Benestar Social del Ripollès.  A l’entrevista porta el DNI i el certificat de discapacitat/diversitat funcional. Si vols demanar un duplicat perquè te l’han robat has de presentar també la denúncia a la policia.

Què és?

Si tens reconeguda una discapacitat igual o superior al 33% i superes el barem de mobilitat pots obtenir una targeta d’aparcament per aparcar en aquells llocs especialment habilitats per persones amb diversitat funcional.

 

Com funciona?

Si tens carnet de conduir propi, pots obtenir una targeta com a titular, mentre que si no tens carnet de conduir la teva targeta serà de “titular no conductor”. Aquesta segona et permet gaudir dels mateixos avantatges quan et desplaces amb el cotxe d’altres persones. La targeta, però, és un document personal i intransferible.

 

Com es tramita?

Per obtenir-la cal estar empadronat/da al Ripollès i tenir reconegut el barem de mobilitat (dins el mateix certificat de discapacitat).

Per obtenir-la:

   • Si vius a Ripoll, t’has de dirigir a la Policia Local. 
   • Si vius en un altre municipi del Ripollès, has de fer la sol·licitud presencialment demanant cita amb la treballadora social del teu municipi o trucant al 972 71 58 39 del  Consorci de Benestar Social del Ripollès.

A l’entrevista has de portar el DNI, 2 fotos de carnet, el carnet de conduir (si en tens) i el certificat de discapacitat.

Per més informació sobre aquest tràmit accedeix aquí.

Què és?

Si tens reconeguda una discapacitat física, psíquica o sensorial i compleixes certs criteris econòmics pots optar a les Ajudes PUA, destinades a millorar la teva qualitat de vida i fomentar la integració social. Concretament, aquestes ajudes van destinades a facilitar:

   • La mobilitat de les persones amb diversitat funcional (per obtenir el carnet de conduir, per adaptar el vehicle i pel transport per poder assistir a serveis específics). 
   • Per a l’adquisició de determinats productes de suport. 
   • L’aprenentatge del llenguatge de signes o la lectura labial i intèrpret sord, sordcec.

 

Com es tramita?

Els períodes de sol·licitud d’aquestes ajudes es limita a uns mesos determinats de l’any. Per obtenir més informació accedeix aquí. Pots tramitar aquest ajut tu mateix seguint les indicacions que pots llegir a l’enllaç anterior o bé fer-ho presencialment demanant cita amb la treballadora social del teu municipi o trucant al 972 71 58 39 del Consorci de Benestar Social del Ripollès.

Què és?

Si no tens recursos suficients per la teva subsistència i no pots acollir-te, per manca de cotització a la Seguretat Social, a les pensions contributives, pots sol·licitar una Pensió No Contributiva (PNC) que et garanteix uns ingressos econòmics mensuals.

Hi ha dos tipus de pensions no contributives: 

   • Per a persones majors de 65 anys que no han cotitzat suficient (PNC per jubilació).
   • Per a persones d’entre els 18 i els 65 anys que tenen una discapacitat  permanent reconeguda igual o superior al 65%, que no tenen recursos econòmics suficients i no poden acollir-se al sistema contributiu de pensions (PNC per invalidesa).

 

Com es tramita?

Pots sol·licitar una Pensió No Contributiva tu mateix de forma telemàtica si disposes d’un certificat digital clicant a l’enllaç corresponent:

També hi ha l’opció de fer-ho presencialment demanant cita amb la treballadora social del teu municipi o trucant al 972 71 58 39 del Consorci de Benestar Social del Ripollès.

Què són?

Són ajuts individualitzats convocats pel Ministeri d’Educació i Formació Professional per a alumnes amb necessitat específiques de suport educatiu.

 

Quins tipus hi ha?
 • Ajuts i subsidis per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu derivada de discapacitat o trastorn greu de conducta.
 • Ajuts per a programes complementaris a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu associada a altes capacitats.

Per a més informació accedeix aquí o contacta amb la teva escola.